Nederland | verkoop@hakron.be

   
Home Over Hakron Producten Engineering Downloads Hydroseal Nieuws Contact
Online catalogus


prefab winter waterdicht duurzaam beton anker geluid innofix veilig ufo

Catalogus download
download catalogus


Hakron Engineeringproducten | Gevel- en afdichtingstechniek | Luchtdicht bouwen | Toelichting Luchtdicht Bouwen

Toelichting Luchtdicht Bouwen

 
Toelichting Luchtdicht Bouwen
Toelichting Luchtdicht Bouwen (afbeelding 2)
Toelichting Luchtdicht Bouwen (afbeelding 3)
Toelichting Luchtdicht Bouwen (afbeelding 4)

Wat is luchtdicht bouwen?

Bij luchtdicht bouwen voorkomen we het ongewenst luchtverlies (exfiltratie)
of het ongewenst binnendringen van koude lucht (infiltratie). Hiermee wordt
de energie uitgespaard die nodig zou zijn om de ?verloren? lucht weer te
verwarmen of koelen. Ook wordt voorkomen dat koude en droge lucht van buiten in contact komt met de vochtige en warme binnenlucht" waardoor
vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan. Goed ventileren is in een luchtdicht gebouw absoluut noodzakelijk; hiervoor dienen uitsluitend de daartoe geëigende ventilatiesystemen te worden gebruikt. Dit maakt dat luchtdicht bouwen een planmatige aanpak vereist en goede afstemming van details en gebruikte materialen. Het is dus meer als het ?afdichten van een kier?; het vraagt om een integrale aanpak en veel knnis en focus op aansluitingsdetails.

Werkwijze

Luchtdicht bouwen stelt hoge eisen aan goede detaillering en materiaal-keuze in de voorbereiding. In de voorbereidingsfase dient men zich terdege
bewust te zijn van de praktische complexiteit van het luchtdicht maken van
de volledige schil. Meer als voorheen zullen lastige details al in de ontwerp-fase getoetst en uitgewerkt moeten worden op luchtdichtheid en vervolgens
ook op de voorgeschreven werkwijzen moeten worden uitgevoerd. Dus deze manier van bouwen stelt ook andere eisen aan de ?mannen van de praktijk?en verwerkers van producten. Het vraagt van hen meer kennis en aandacht voor details. Met alleen goede producten is luchtdicht bouwen niet uitvoerbaar; voor Luchtdicht bouwen is (bij)scholing/training van de verwerkers aan te raden om tot de gewenste resultaten in de luchtdichtheid te komen.

Classificering in luchtdicht bouwen

In de EPC-berekening wordt waarde (Qv10-waarde) voor de luchtdichtheid/lucht-doorlatendheid opgegeven. Deze luchtdoorlatendheid is de luchtvolumestroom die ontstaat bij een drukverschil van 10 Pascal via de kieren en naden in de schil van een gebouw. In Nederland maken we voor de mate van luchtdoorlatendheid onderscheid in drie klassen.

Klasse 1: volgens bouwbesluit; kent geen bijzondere eisen.
Klasse 2: extra aandacht voor detaillering" hang- en sluitwerk" afdichtings-materiaal en de uitvoering. Een blowerdoortest wordt geadviseerd.
Klasse 3: passief bouwen; veel aandacht voor luchtdichtheid vereist. Naast aandacht voor de details" materiaalkeuze" is begeleiding en controle bij de gevelsluiting door een specialist aan te raden. Een luchtdoorlatendheidsmeting achteraf is noodzakelijk; tijdens de bouw (vóór de afbouw) wordt sterk aanbevolen.

Hakron richt zich" vanuit haar expertise" met haar pakket Luchtdicht bouwen op aansluitingen in de gevel- en ruwbouw. Hiervoor bieden wij praktisch goed verwerkbare producten en oplossingen aan. Deze producten zijn in deze catalogus herkenbaar aan het blauwe LD pictogram.


Artikelnummers Documentatie 2D/3D/CAD/BIM Video Bouwdetails Bestektekst
 


Bekijk de laatste catalogus (PDF, 35MB) of bel Verkoop: 054 31 76 76.

CATALOGIDSTRING: 0000763CT, RECID: 5637223682

© 1990 - 2022 Hakron bvba

 


Eigen vervoer vandaag
ma     di     wo     do     vr

Beurs agenda

■ geen beurzen gevonden.


Laatste nieuws

Hakron Werfafzetting

Uw bestellingen lossen wij met eigen kraan!

Polyfleece SX® 1000

Hakron Deurne is verhuisd!


Vacatures

Vrachtwagenchauffeur Roosdaal

Commercieel medewerker binnendienst Roosdaal